Cel mai bunj joc al anului 2009 - PANDEMIA

Precis că aţi auzit, şi v-aţi şi întrebat, ce o fi aia „Pandemie“?

   Ei bine, este cel mai nou şi mai de succes joc al anului 2009, produs de firma „Pandemic & Co.“

   Este un joc de societate interactiv. Deşi a apărut abea în 2009, îl joacă toată lumea.

   Scopul jocului este de a combate cât mai eficace posibil o boală contagioasă, care se răspândeşte în toată lumea. Puteţi alege diferite figuri de joc: medici, politicieni sau oameni de ştiinţă. Sau chair şef de marketing la un concern farma, care doreşte să-şi tripleze câştigul. Pentru un astfel de rol primiţi din start 2 miliarde de Euro bonus în jetoane.

   Tabla de joc este o hartă a lumii. Pe ea se pot pune steguleţe colorate pentru răspândirea epidemiei sau pentru rata de vaccinare. Pe deasupra mai există şi cartele cu rezultate şi statistici. Pe ele poate figura, de exemplu, care ţară va fi următoarea invadată de epidemie, sau care va primi bonus pentru crearea vaccinului.

    Oamenii de ştiinţă, care stau pe lista de plăţi a concernelor bine situate în joc, şi care de asemenea sunt situaţi în poziţii bune de joc (ca de exemplu consilieri pe lângă guverne, specialişti în epidemiologie, etc.) primesc extra-bonusuri. De asemenea primesc bonusuri şi politicienii care ajung să se cocoaţe pe scaunul de Ministru al Sănătăţii sau chiar pe cel de Prim-Ministru. De fapt din acest moment aţi şi câştigat (jocul? jetoanele fraierilor? egal, aţi câştigat oricum!).

   Există mai multe trepte de dificultate a jocului. Deocamdată România se află la gradul de dificultate „Străin începător cu cercel“. Dar învaţă repede şi în curând va primi un belgiug în rât, precum porcul (străinul, nu România!)

    Jocul începe la Geneva, la OMS. Apoi intră în joc figurile de politicieni. Aici este nevoie de îndemînare şi de strategie în manipularea steguleţelor şi a cifrelor statistice de pe cartonaşe, pentru a câştiga capital politic (implicit jetoane) şi a avansa în combaterea epidemiei, conform regulilor jocului. Asta înseamnă că cel mai bine este să jucaţi în doi, pereche, pentru a avea randament mai bun.

   De exemplu, dacă un medic începe să joace pe cont propriu, şi face o mutare greşită, afirmând că nu există pandemie, sau că vaccinul este mai dăunător decât virusul însuşi, atunci se aplică penalizări, puncte minus, iar la următoarea reformă a sănătăţii se pierd jetoane. Multe jetoane! De fapt, în acest joc, medicii nu ar trebui să facă nimic altceva decât să înţepe fraierii cu vaccinuri şi harta cu steguleţe. Şi totuşi ei se bagă cu plăcere în joc şi participă, atâta timp cât nu le ia vreunu jetoanele, cabineteale şi licenţa.

   Apoi în joc mai apar oamenii de ştiinţă, care cu o îndemânare şi rapiditate suspectă (cum am vazut eu la târg că făceau ăia cu Alba-Neagra) crează vaccinuri. Acuma, nu are importanţă ce anume vaccinuri. Pentru jocul nostru este egal ce fel de vaccin creaţi. Se zgâlţâie bine împreună ceva nanoparticule cu puţin mai mult mercur şi cu o priză de squalen într-un vas de aluminiu. Şi gata vaccinul. Important este doar ca mai târziu să primiţi Premiul Nobel pentru salvarea omenirii de la pierzanie. Pentru aşa ceva se dau multe jetoane, frumos colorate!

  Nu trebuie să vă faceţi gânduri asupra responsabilităţii pe care o să o aveţi pentru efectele nedorite sau ulterioarele boli provocate de vaccin. Nu vă priveşte chestia asta, căci întotdeauna mortul e de vină (fraierul care a rămas fără jetoane şi a ieşit din joc!)

   Pentru a face jocul mai atractiv, puteţi să faceţi pariuri pe jetoane, ca de exemplu: Ce este mai mortal, vaccinul sau epidemia? Aveţi grijă să nu pariaţi prea mult, ca să nu rămâneţi de fazan.

   Apropos, o dată cu echinocţiul de primăvară (21 Martie) va apare o nouă variantă a jocului, versiunea de primăvară 2010, mai evoluată. În aceasta veţi putea alege între o nouă tulpină virală virtuală, desigur complect imprevizibilă şi invizibilă, total mutantă şi transmisibilă de la guvizi la oameni, sau un atac bioterorist cu virusuri mutate dintr-o parte în alta (principiul Alba-Neagra), până vă apucă ameţeala şi panica.

                         Intraţi în joc! E palpitant!

 Soarta omenirii se află în mâinile Dumneavoastră!

                                                                                                            Qui bonus, qui jetonus