Placebo,  mai tare decât medicina alopată!

 

   Corpul uman, prin propriile puteri, poate vindeca practic orice boală. Se spune ca o răceală dureazü, cu un medic bun alături de tine, o săptămână, iar fără medic şapte zile. Dar dacă încapi pe mâna unui medic obişnuit, te va ţine precis mai mult. Organismul poate face faţă, prin propriile sale forţe, practic orcăror soiuri de afecţiuni. De pe urma acestui fapt profită deseori medicul alopat, care va susţine că doar intervenţia sa şi medicamentele prescrise de el au salvat pacientul! 35% dintre pacienţii care suferă de artrită se vindecă, indiferent ce fel de terapie au urmat. Cu brăţări de cupru, cu lungi şederi în Mallorca, cu diete speciale, cu foarte puţin zahăr şi sare, fără carne sau prin lectură şi meditaţie. Doctorul Lewis Thomas spunea: “Aproximativ 35% dintre pacienţii cu artrită se vindeca indiferent de ce metodă terapeutică li se aplică.” 

   “Dacă analizăm critic foloasele aduse de sistemul de sănătate”- spune Franz Porzsolt, profesor de economie clinică de la Universitatea din Ulm, Germania-“impresia care răzbate din spatele cifrelor este că foarte mare parte dintre rezultatele pozitive, de vindecare, se datorează pacientilor şi nu sistemului medical.” Cum este oare posibil! Pur şi simplu prin puterea credinţei, şi nu folosesc aici termenul in sensul lui religios.

   Prin anii 30 s-a efectuat un studiu interesant in America. Unui grup de persoane voluntare li s-a cerut să poarte în permanenţă nişte ochelari speciali, prin care totul în jur se vedea cu capul în jos, ca o imagine răsturnată. După 2-3 săptamâni, persoanele respective au început, deşi purtau permanent ochelarii respectivi, să vada din nou lucrurile din jur în starea lor normală. Creerul s-a adaptat situaţiei şi a re-răsturnat imaginile care parveneau de la ochi, inversîndu-le la nivelul cortexului. După o vreme, persoanelor voluntare le-au fost îndepărtaţi ochelarii « mincinoşi ». Si din acel moment, deci fără ochelari, voluntarii au început să vadă din nou totul ...pe dos. Dupa alte 2-3 săptamâni, de la caz la caz, voluntarii au revenit din nou la perceperea firească a mediului înconjurător. Creerul şi-a retras vechea comandă, de « inversare », şi a revenit la sistemul normal!

   In anii 60 s-a efectuat un alt experiment interesant, cu placebo de data aceasta. Un lot de femei care sufereau de greţuri permanente şi de vomă, a fost împarţit in două, o jumătate fiind tratată normal, medicamentos, iar celeilalte jumătăţi dânui-se medicamente placebo. La sfirşitul studiului, procentul de vindecare era similar în ambele grupe. Doar că grupei placebo i s-a recomandat in continuare un nou medicament-“ minune, nou aparut pe piaţă”, şi care vindecă afecţiunea respectivă în proporţie de 100%. Ei bine....nu. Nu aţi ghicit. De data asta nu s-a mai administrat placebo, ci extract din rădăcină de Ipecacuana (Psychotria ipecacuanha), care se foloseşte în spitale, mai ales în secţiile de urgenţă, cu scopul de a provoca voma instantanee în cazurile de intoxicări. Este considerat unul dintre cele mai sigure vomitive. Şi desigur.... Da, de data aceasta aţi ghicit. Nici una dintre femei nu numai ca nu a vomitat, dar s-au simţit chiar mai bine decît înaite. Probabil că va mai dura încă foarte mult (din păcate) până vom realiza pe deplin ce forţe fantastice se află ascunse în aceste 1.400 grame de materie cenuşie pe care-l purtam pe umeri. Fiind sigure că au primit cel mai eficace medicament, prin convingerea respectivă, organismul a ignorat pur şi simplu unul dintre cele mai eficace vomitive.

   După alţi 30 de ani, pe la mijlocul anilor 90, un alt experiment, un studiu dublu-orb placebo, a avut ca subiect o operaţie la genunchi, efectuată destul de frecvent, mai ales persoanelor în vârstă. Jumătate din lotul de pacienţi a fost terapiat chirurgical, conform procedurilor standard. Iar celeilalte jumataţi, anesteziată pe masa de operaţie, nu i s-a facut nici un fel de operaţie, în afară de trei mici crestături în pielea genunchiului, care erau necesare pentru procedura respectiva. Rezultatul....? Desigur! Aceeaşi eficacitate şi acelaşi procent de vindecare în ambele grupuri!

   Efectul placebo (cuvint latin însemnînd “ a se lăsa păcălit”) este considerat de catre cercetători ca fiind unul dintre cele mai puternice principii active în medicină. In USA o treime din toate medicamentele prescrise sunt de fapt placebo. Conform unui sondaj, 60% dintre medicii din Israel recomandă conştient placebo pacieţilor lor.

Cu toate acestea, în medicina oficială alopată placebo nu se bucură deloc de un renume bun. Şi nici nu este de mirare, caci deja prea multe studii au evidenţiat că multe terapii scumpe şi complicate nu sunt in fapt nimic altceva decît purtătoarele unui efect placebo.

   Şi atunci, bună dreptate ne punem din nou întrebarea :   QUI BONO ?